Syrop z sosny to jeden z naturalnych sposobów na podkręcenie pracy naszego organizmu. Mówiąc prościej sok z sosny jest w stanie zadbać o naszą odporność. Kaszel, a także jakiekolwiek przeziębienie nie będą więc dla nas aż tak straszne. Warto jednak wiedzieć, że syrop sosnowy możemy wykonać sami.
Jak go przyrządzić i kiedy warto go stosować? Jakie są przeciwwskazania do jego przyjmowania? Dowiesz się o tym czytając ten artykuł.
Jakie właściwości ma sosna?
Z sosny zwyczajnej jesteśmy w stanie pozyskać kilka ważnych dla nas surowców, które następnie licznie stosuje się w lecznictwie. Pączki oraz młode pędy sosny zawierają dużą ilość olejków eterycznych. Te natomiast bogate są w: limonen, borneol, alfa, a także w bet – pinen, kwas askorbinowy oraz żywice. Substancje te działają bakteriobójczo, wykrztuśnie. Z sosny jesteśmy w stanie również pozyskać olejek terpentynowy, który jest w stanie rozgrzać naszą skórę zwiększając jej przekrwienie.
Właściwości zdrowotne syropu z sosny
Sok z pędów sosny to rodzaj mikstury, którą warto stosować w momencie, gdy mamy styczność z przeziębieniem i kaszlem. Zawarte w nim olejki pomagają w leczeniu nieżytu górnych dróg oddechowych. Warto także dodać, że syrop z sosny zawiera dużą ilość witaminy C i składniki mineralne wzmacniające układ immunologiczny.
Stosować syrop z sosny możemy na:
- kaszel lub chrypę
- ból gardła
- na zapalenie gardła
- zapalenie oskrzeli
- na katar
- w przypadku osłabienia organizmu
Na jaki rodzaj kaszlu pomaga sok z sosny?
W przypadku kiedy mamy do czynienia z kaszlem suchym to lepiej zdecydować się na zakup środków, które zahamuje go poprzez bezpośrednie oddziaływanie. Takimi preparatami są leki przygotowane na bazie ziół. Syrop z pędów sosny nie zwalczy kaszlu. Może jednak upłynnić wydzielinę, dzięki czemu łatwiej się jej pozbędziemy.
Syrop z pędów sosny, a dzieci
Syrop z sosny może być podawany zarówno kobietom w ciąży jak i dzieciom. Nie ma tu żadnych przeciwwskazań.
Przygotowany płyn spożywa się przez cały rok w momencie, gdy wzrasta na niego zapotrzebowanie. Jednak nie powinno przekraczać się odpowiedniej dawki, jaką są 3 łyżki na dobę. W przypadku dzieci są to 3 łyżeczki, nie łyżki.
Przeciwwskazania do spożywania syropu z sosny
Nie ma konkretnej długiej listy przeciwwskazań do stosowania soku z pędów sosny. Jego spożywanie nie jest jednak wskazane w przypadku gdy ktoś choruje na cukrzycę, insulinooporność, a także zespół metaboliczny. Bowiem w jego składzie znajduje się duża ilość cukrów prostych. Przez to, że preparaty z sosny wykazują działanie wykrztuśne zabrania się brania ich także w momencie, kiedy mamy astmę.
Domowy przepis na syrop z sosny
Do przyrządzenia domowego syropu z sosny będą nam potrzebne zaledwie 3 rzeczy:
- pędy sosny,
- litrowe słoje,
- cukier
- oraz duża ilość wody.
Instrukcja krok po kroku na syrop z sosny
Przed przystąpieniem do pracy musimy dokładnie umyć młode pędy pod bieżącą letnią wodą. Pędy sosny trzeba zbierać w słoneczny i suchy dzień, najlepiej przed popołudniem, gdyż słońce nie będzie tak mocne, a na dworze nie będziemy mieć styczności z rosą.
Warto także zaznaczyć, że zbiory muszą być przechowywane w zacienionym i chłodnym miejscu. Takie kroki wpływają korzystnie na skuteczność i długość działania leku.
Pędy po zebraniu należy pokroić na małe kawałeczki. Ich wielkość nie może przekroczyć jednego centymetra. Alternatywnie rozmiar ten możemy uzyskać rozdrabniając całość tłuczkiem. Kolejno do słoja wsypujemy pędy i przykrywamy je cukrem. Robimy to naprzemiennie do momentu, aż uzyskamy wysokość wynoszącą 3 cm. Pozostałą pustą przestrzeń należy wypełnić cukrem oraz zalać wodą. Gotowe słoje trzeba pozostawić w najbardziej nasłonecznionym miejscu na około 3 tygodnie.
Jeśli w danym momencie nie mamy dostępu do naturalnego światła to wówczas należy zostawić w dowolnym miejscu miksturę do czasu jej nasiąknięcia. Ostatnim krokiem jest przelanie gotowego soku do odkażonej butelki lub słoika.
Dlaczego syrop z sosny fermentuje?
Syrop z pędów sosny fermentuje w momencie kiedy poziom znajdującego się w nim cukru jest niski. Jednak, aby do tego doszło nasiona sosny muszą być wilgotne. Dlatego też podczas procesu produkcji lepiej dosypać więcej cukru niż potem znaleźć w słoiku zielony nalot, czyli grzyb.
Podsumowując proces przygotowania takiego syropu jest niezwykle prosty. Czas, który musi upłynąć pomiędzy przygotowanym wywarem w słoiku a procesem końcowym, jakim jest syrop to 3 tygodnie.
Robię rok w rok i kaszel mi nie straszny. Taki syrop pomaga – w 100%!