Szkodliwe dodatki w żywności

Dodatki do żywności

Dodatki do żywności nie są typowymi składnikami jedzenia. Znajdują zastosowanie w procesach produkcyjnych produktów żywnościowych, nadając im pewne pożądane właściwości. Na co dzień można się spotkać z przeróżnymi dodatkami. Jednak warto wiedzieć, jakie z nich mogą być szkodliwe dla zdrowia i jakich lepiej unikać.

Grupy dodatków do żywności

Dodatki do żywności dzieli się na: 

  • Antyutleniacze
  • Barwniki
  • Kwasy, zasady, sole
  • Rozpuszczalniki do substancji zapachowych
  • Rozpuszczalniki ekstrakcyjne
  • Substancje do stosowania na powierzchnię
  • Substancje klarujące
  • Substancje konserwujące
  • Substancje słodzące
  • Substancje stabilizujące
  • Substancje wzbogacające
  • Substancje wzmacniające smak i zapach
  • Substancje zagęszczające
  • Substancje zapachowe

Jakie znaczenie mają dodatki do żywności?

Zastosowanie dodatków do żywności ma przynieść pewien zamierzony efekt, na przykład:

  • Zmiana w smaku czy w wyglądzie
  • Przedłużenie terminu przydatności produktu do spożycia,
  • Ułatwienie procesów technologicznych
  • Utrzymanie niezmiennej jakości produktu
  • Zapobieganie w zmianach smaku, zapachu, barwy i konsystencji
  • Zapobieganie utlenianiu witamin

Ich użycie powinno być zawsze uzasadnione. Nie powinny być dodawane do żywności w ilości większej niż wymaga tego proces produkcyjny. 

Warto wybierać produkty z jak najkrótszym składem. Bowiem gdy produkt zawiera sporo dodatków, mogą one wchodzić między sobą w reakcję i tworzyć substancje szkodliwe dla zdrowia.

Wybierając produkty dla niemowląt, osób starszych oraz chorych, warto zwrócić uwagę, aby dodatków do żywności było jak najmniej. Im prostszy skład tym lepiej. 

Fosforan sodu – E339

fosforany sodu w żywności
Źródło: Pexels.com
Fosforan sodu stosowany w żywności jako regulator kwasowości, substancja wiążąca jony metali oraz przeciwzbrylająca. Jest połączeniem kwasu fosforowego i jonów sodu.

Fosforan sodu spotkać można w serkach topionych, płatkach śniadaniowych wędlinach paczkowanych czy batonach zbożowych. Sprawia, że żywność jest trwalsza oraz polepsza jej walory smakowe i zapachowe. Dzięki fosforanowi sodu w produktach mlecznych można ograniczyć ilość dodanej soli.

Spowalnia niekorzystne procesy utleniania tłuszczu w mięsie, przedłużając jego przydatność do spożycia.

Fosforan sodu nie wpływa niekorzystnie na zdrowie człowieka, jednak nie powinno się przekraczać dziennej dawki spożycia.

Glicerydy kwasów tłuszczowych – E471

Monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych wykorzystywane są jako emulgator, stabilizator oraz substancja teksturotwórcza w procesie produkcji żywności. E471 występują naturalnie między innymi w olejach jadalnych.

Wykorzystywane są w produkcji lodów, wyrobów cukierniczych, chipsów, margaryn, pieczywa, czekolad, deserów.

Zastosowanie znajdują również jako warstwa chroniąca warzywa i owoce przed utratą wilgoci i przeciw utlenianiu się związków odżywczych.

Nie są substancją szkodliwą dla zdrowia – organizm ludzki metabolizuje je jak wszystkie inne tłuszcze. Jednak mogą dostarczać metali ciężkich, dlatego warto ograniczać ich ilość w diecie. E471 powinni unikać weganie, ponieważ mogą być wyprodukowane z produktów pochodzenia zwierzęcego.

Polifosforany (E452)

Polifosforany w produkcji żywności wykorzystywane są jako stabilizatory i emulgatory oraz substancje wiążące jony metali. Najczęściej występuje jako polifosforan sodu.

Polifosforany znajdują zastosowanie przy produkcji serów topionych produktach mięsnych paczkowanych takich jak kiełbasy, boczek, parówki czy salami oraz w daniach gotowych typu fasola po bretońsku.

E452 w mięsie w połączeniu z solą powoduje zatrzymanie wody w mięsie i zwiększenie jego soczystości. Dzięki zahamowaniu utlenianiu lipidów w mięsie sprawiają, że mięso nie jełczeje.

Dzięki zastosowaniu E452 przy produkcji octu, wina i cydru, produkty te są mniej mętne. W produkcji serów stosowane są jako emulgatory.

E452 są bezpieczne dla zdrowia. Nie ma żadnych danych, które mówiłby o ich szkodliwości dla organizmu człowieka. Bardzo duże ilości polifosforanów mogłyby przyczynić się do powstania kamieni nerkowych. Jednak jest to ilość znacznie przekraczająca tą, jaką dostarcza człowiek do organizmu wraz z pożywieniem.

Jak unikać szkodliwych dodatków do żywności?

Aby unikać szkodliwych dodatków do żywności, należy wybierać produkty jak najmniej przetworzone. Zamiast kolorowych napojów i wód smakowych wybierać zwykłą wodę i soki 100% z owoców. Należy zrezygnować z produktów light, ponieważ cukier jest w nich zastępowany najczęściej sztucznymi słodzikami.

Najlepiej przygotowywać posiłki w domu, wówczas mamy pewność co zostało dodane. Warto zrezygnować ze słonych przekąsek oraz fastfoodów.

A najważniejsze, to zawsze przeczytać etykiety i kierować się zasadą, że im krótszy i prostszy skład, tym lepiej. Obecnie można korzystać z pomocy różnych aplikacji, które podpowiedzą, czy dany skład jest w porządku, czy lepiej zdecydować się na inny produkt.

Jakich dodatków do żywności unikać?

Oto kilka dodatków do żywności, które warto zdecydowanie unikać:

Apartam-E 951, benzoesan sodu-E 211, glutaminian sodu-E621, dwutlenek siarki- E220, karagen-E407, azotyn potasu-E249, czerwień Allura-E129, koszenila-E120

One thought on “Szkodliwe dodatki w żywności

  1. Dziś jest tyle chemii w produktach spożywczych, że głowa mała. Trudno znaleźć coś naturalnego. Nawet te eko i bio produkty zawierają środki konserwujące…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close