Czarny bez jest rośliną, która rośnie na terenie całej Polski. Już od dawnych lat owoce czarnego bzu były doceniane i wykorzystywane jako naturalny środek do leczenia przeziębień. Z owoców czarnego bzu można przygotować soki czy syropy. W tym artykule przedstawimy zastosowania i właściwości oraz zastosowania czarnego bzu. Warto mieć w swojej piwnicy chociaż jeden słoiczek naturalnego, domowego syropu z czarnego bzu.
Czarny bez – charakterystyka i krótko o właściwościach
Czarny bez to roślina dziko rosnąca, a krzewy tej rośliny mogą wyrosnąć na ponad dwa metry wysokości. Rośnie głównie w lasach, polach i łąkach. Na przełomie maja i czerwca roślina zakwita. Natomiast dojrzałe owoce można zbierać pod koniec lata, aż do jesieni. Dojrzałe owoce tego krzewu najlepiej zbierać na polanach i łąkach.
Właściwości lecznicze bzu są nam znane od wielu lat. Między innymi pobudzają wydzielanie moczu, poprawiają układ krążeniowy i mają działanie rozkurczowe. Ta roślina to także źródło witamin (szczególnie z grupy B i witaminę C), minerałów i białka.
Należy pamiętać też o tym, że owoce czarnego bzu zawierają trujące substancje, które niekorzystnie wpływają na układ pokarmowy człowieka. Zawarte w nim substancje mogą także spowodować nudności, osłabienie i wymioty. Jeśli jednak owoce czarnego bzu odpowiednio przygotujemy, to nic nie powinno zagrażać naszemu organizmowi.
Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?
Przygotowanie syropu z czarnego bzu jest dość proste i szybkie, bo zajmuje około pół godziny. Oto przepis na litr syropu z czarnego bzu:
Składniki:
- 50 kiści kwiatów czarnego bzu
- 1 kg cukru
- 1 l wody
- sok z 3 cytryn
Przygotowanie:
1. Na ręczniku papierowym należy rozłożyć kwiaty bzu. Odciąć nożykiem wszystkie łodyżki i ogonki, zostawić same kwiaty.
2. W dużej metalowej misce rozłożyć kwiaty czarnego bzu i zalać je wrzątkiem. Następnie odstawić na całą noc w chłodne miejsce.
3. Po upływie doby odcedzić kwiaty od nadmiaru wody dodać cukier i sok z cytryn. Następnie w garnku delikatnie podgrzać całość, co chwilę mieszając do rozpuszczenia się cukru.
4. Przygotować słoiki takie jak do weków.
5. Doprowadzić do delikatnego wrzenia syrop w garnku, a następnie przelać do słoików. Słoiki powinny być szczelnie dokręcone i zamknięte. Należy odkładać słoiki dnem do góry, a kiedy przestygną odwrócić je na drugą stronę.
W leczeniu przeziębień i grypy wystarczy spożywać dziennie cztery łyżeczki syropu. Taka ilość w zupełności wystarczy, by zauważyć znaczną poprawę w ciągu kilku dni.
Właściwości zdrowotne syropu z kwiatów czarnego bzu
Czarny bez ma mnóstwo właściwości zdrowotnych, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. Do głównych zalet należy to, że syrop z kwiatów czarnego bzu znacznie wzmacnia organizm. Pomaga z zalegającą flegmą, a także ma właściwości moczopędne.
Syrop z kwiatów czarnego bzu działa również rozkurczowo i przeciwbólowo. Dobrze jest też go stosować do herbaty w okresie jesienno-zimowym. To dodatkowo wzmacnia odporność organizmu.
Posiada właściwości łagodzące różnych dolegliwości zapalnych skóry. Przyspiesza metabolizm i działa antywirusowo. Szczególnie jest zalecany w okresie przeziębień. Znajdzie zastosowanie także jako dodatek do różnych deserów czy naleśników jako polewa.
Przepis na sok z owoców czarnego bzu
Alternatywą dla syropu jest sok z czarnego bzu, który również wykazuje właściwości zdrowotne. Sok najlepiej przechowywać w chłodnych miejscach lub w lodówce, by nie stracił swoich cennych właściwości. Sok z czarnego bzu jest bardzo pomocny w walce z przeziębieniem i grypą. Jest bardzo pomocny w odkrzutaszniu.
Składniki:
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kg czarnego bzu
Przygotowanie:
1. Owoce czarnego bzu należy dokładnie oczyścić, odciąć ogonki i umyć.
2. Umyte i osuszone owoce wraz z cukrem przełożyć do garnka, rozgnieść widelcem i zalać wodą.
3. Zagotować do momentu, aż owoce zaczną same się rozpadać. Następnie przelać całość przez sito do szklanego pojemnika. Szczelnie zamknąć pojemnik i odstawić w chłodne miejsce.
Czarny bez – co jeszcze można z niego przyrządzić?
Tak naprawdę z bzu można przygotować nie tylko syrop i sok, ale i nalewki czy napary. Z czarnego bzu można zrobić także wino. Napary świetnie sprawdzą się przy problemach z cerą, a nalewki wzmocnią odporność organizmu. Z odpowiednio przygotowanego bzu można przygotować konfitury i dżemy.
Świetnie sprawdzi się też w przetworach z innymi owocami, przecier czy jako nadzienie do różnych ciast i deserów. Owoce można przerobić też na galaretkę.
Największą popularnością cieszą się nalewki z czarnego bzu, które mogą być zdrowym dodatkiem do rodzinnego obiadu.
Co bardzo ważne! Nie należy jeść surowych owoców czarnego bzu, ponieważ zawierają one trującą substancję, jaką jest sambunigryna. Bezpieczne do jedzenia owoce czarnego bzu są tylko te, które są po obróbce cieplnej lub zostały ususzone. Wtedy trująca substancja jest uwalniania i jedzenie bzu staje się całkowicie bezpieczne dla organizmu człowieka.
Warto samemu zbierać czarny bez i robić z niego soki czy syropy. To najbardziej wartościowe wersje tych leczniczych produktów.